ת.א. לורנס – "לורנס איש ערב"
תומס אדוארד לורנס נולד ב 1888 באנגליה. הוא הגיע למזרח התיכון ב – 1909 כארכיאולוג שהתעניין במיוחד בתקופה הצלבנית באיזור והשתתף בחפירות ארכיאולוגיות בצפון עיראק בכרכמיש. עסק גם במסע חקר ומיפוי במדבר צין בסיני, בנגב.
במהלך מסעות אלו קנה לעצמו לורנס שליטה בשפה ובתרבות הערבית שהקסימו אותו. כמו אנגלים רבים אז ובעתיד הוא נמשך לדמות הלוחם הבדואי האציל והנועז, לסוסי הערביים ולרכיבה על הגמלים.
באותה עת התהדקו קשריו עם הביון הבריטי, שהבין שאדם כמו לורנס ניתן לניצל. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה כאשר הבינו בבריטניה שישנה הזדמנות פז לשנות את המצב הפוליטי במזרח התיכון מן היסוד ולהכות מכות מוות באימפריה התורכית הגוועת הוא הועבר לקהיר, מרכז הביון הפוליטי והצבאי של בריטניה במזרח. בקהיר הוטל עליו להיצמד לאמיר פייסל בנו של חוסיין ה”שריף” השליט של העיר מכה. עם פייסל שהיה ידידו הקרוב ולו שימש כיועץ צבאי נטל לורנס חלק ולפעמים גם יזם, חלקים במרד הערבי הגדול כנגד התורכים. אף שהיה קציר צעיר וזוטר, השכיל לורנס בכישוריו היוצאים מין הכלל להפוך לחוליה מרכזית באירגון הכוח הערבי שפעל במרחב כנגד האימפריה העותומנית. עיקר פעילותו של לורנס היתה במרחב שבין האזור המיושב למדבר – הלוא הוא ספר המדבר, כאשר המדבר המזרחי משמש לו כבסיס להתארגנות רחוק מרכוזי הצבא התורכי ומעבר ליכולת החדירה שלו, הוא כותב, “יהיה עלינו לרתק את האוייב בעזרת האיום השקט של מדבר עצום ובלתי מוכר ולא לחשוף את עצמנו עד שנתקוף” (שבעת עמודי חוכמה, משרד הביטחון 170).
במהלך הלחימה לורנס נטל חלק במעשי גבורה שונים שהפכו אותו למפורסם ונערץ בקרב הערבים. לורנס תרם לגיבוש המבנה ודרכי הפעולה של צבא המרד, ניהל ביחד עם פיצל ואחיו עבדאללה את פעולות השבטים המורדים וקבע את האיסטרטגיות שלהם וואת תכסיסיהם.
שולט בשפה הערבית, על מכמניה, לבוש כבדואי, רכוב על גמל, מצוי לפני ולפנים בעולם התוכן של שבטי הבדואים, טווה כמעשה אומן את כוח הגמלים שפשט על עמדות התורכים לאורך מסילת הרכבת החיג’אזית, פעל והפעיל, שילהב לקרב, יזם מבצעים, מימן אותם והוליך את אש הלחימה עד היעד הסופי – כיבוש דמשק.
הוא ניהל למעשה לוחמת גרילה קלאסית. הוא ריכז את הפעולות בהפרעות לדרכי התחבורה של תורכים על ידי מארבים, חבלות, הריסת מחסנים צבאיים וזריעת חוסר ביטחון ובהלה בקרב היחידות התורכיות השונות שהיו מפוזרות בשטח המדברי הנרחב. הוא אף השתתף בעצמו ברבים ממבצעיו, בייחוד במבצעים שהיו קשורים בפיצוץ רכבות ובחבלה במסילת הברזל החיג’אזית. לזכותו נזקפת האסטרטגיה של ריתוק הכוחות הטורקים של הארמיה הרבעית לעיר אל-מדינה דבר שעזר לבריטים בפיקודו של גנרל אלנבי לכבוש את ארץ ישראל ב-1917 ואז הוביל לורנס את הערבים במבצע מזהיר לכיבוש עקבה וניתק את חיל המצב התורכי במדינה מעורפו.
במהלך שנות הלחימה פעל לורנס במשך תקופה ארוכה במרחבי המדבר המזרחי המצוי כיום בתחום ממלכת ירדן. שמות כמו ואדי רם, ג’אפר, ביר ואזרק, נזכרים בכתביו פעמים רבות, שמשו לו הן כבסיס זמני והן כבסיס קבוע, להתארגנות וריכוז כוחות או לעצירה קצרה בדרך לפשיטה על המסילה החיג’אזית ותחנותיה, אשר לאורכה התבוסס הצבא התורכי. פעילותו במרחב זה בשנים 1917-1918, היתה במקביל ובתאום ללחימת הכוחות האנגלים בארץ ישראל תחת פיקודו של גנרל אלבני, לאחר כיבוש באר שבע בנובמר 1917.
לצידו של לורנס, פעלו ראשי השבטים בתוכם בלטו מספר דמויות מרכזיות כמו למשל נאצר – השריף של מדינה, מצאצאי עלי ושעיי במוצאו, המלווה את לורנס ממלחמתו הראשונה בחיג’אז ועד כיבוש דמשק, או עודה אבו טאי, שיח ונסיך בדואי רב תושיה, משבט החוויטאת מדרום ירדן, אשר הפך לאגדה בין הלוחמים הבדואים.
מלחמת המדבר אותה ניהלו הבדואים תוך שימשו ביכולת התנועה שלהם במרחביו, וזאת בניגוד לכוחות התורכים שהוגבלו לישובים, למסילה ולמקורות המים, היתה המלחמה האחרונה בה בא לידי ביטוי יכולת זו. עם פיתוח הרכב המוטרי, כלי הטיס והיכולת לחדור עמוק לאזורים מדבריים באמצעים טכנולגים, איבדו הבדואים, דרי המדבר, את יתרונם בו. למעשה מאז ועד היום לא הופעלו שוב האמצעים והיכולות אותם היטבו להפעיל לורנס והבדואים במלחמה זו – תעבורת גמלים מעולה, איפוק וסיבולת אישית, הכרה השטח ויכולת תנועה מרשימה בו.
על דרכי הפעולה:
מתוך “שבעת עמודי חוכמה” תומס אדוארד לורנס, (הוצאת משרד הביטחון):
” בתורכיה היה הציוד נדיר ויקר, אנשים הוערכו פחות מציוד. הסיסמא עבורנו הייתה להרוס, אך לא את הצבא התורכי, אלא את ציודו. חיסול גשר תורכי או מסילה, מכונה, או תותח, או מטען חומר נפץ היה בעל ערך רב יותר עבורנו מאשר חיסולו של חייל תורכי” (שם, 170).
” כיוון שלעיתים רחוקות היה עלינו להטריד עצמנו במה שעשו אנשינו, אך תמיד במה שהם חשבו, היה מינון התזונה (רוחנית, פעילות ההמרדה, לא במקור) הנכונה עבורנו יותר ממחצית עבודת הפיקוד…. באסיה היו היסודות הסדירים כול כך חלשים עד שהבלתי סדירים לא יכלו לאפשר לכלי הנשק הרוחני להחליד” (שם, 171).
“לא היה לנו דבר חומרי להפסיד, כך שקו הפעולה הטוב ביותר שלנו היה לא להגן על דבר ולא לירות בדבר. הקלפים [החזקים] שלנו היו מהירות וזמן לא עוצמה וההלם. המצאת שימורי הבקר הועילה לנו יותר מאשר המצאת אבק השריפה, בהעניקה לנו עוצמה אסטרטגית יותר מאשר טקטית, כיוון שבערב, טווח היה חשוב מכוח, ומרחב גדול חשוב מעוצמתם של צבאות” (שם, 171).
ארמונות המדבר
בספר המדבר שממזרח לירדן במרחק 120-80 ק”מ פרוסים כעשרים ארמנות ומיצדים. הם מכונים בערבית קצר שפרושו מצודה, אך יש במינוח זה כדי להטעות, שכן על אף חזותם החיצונית, לא נועד להם תפקיד צבאי הגנתי כראה. לעומת זאת, בנייתם המפוארת מצדיקה את הכינוי ארמון.
מבנים אלו,שחלקם היטב להשתמר, הוקמו ברובם בידי החלפים האומיים במהלך המאה ה-8 לסה”נ. הם נמנים על האתרים היותר מרשימים בירדן.
במשך שנים רווחה הדעה שארמונות אלו שימשו את החליפים האומיים למנוחה, צייד, ותהנוגות, היכן שיכלו לבלות בנחת מספר שבועות בשנה, במיחד בחודשי החורף. ברם, כיום ידוע שהתמונה מורכבת הרבה יותר והם שימשו למגוון צרכים רחב יותר. בין השאר, הם סייעו להידוק הקשר עם השבטים הנודדים בספר המדבר, בואך הארץ המיושבת. נראה שכמה מן הארמנות שימשו כחוות חקלאיות או תחנות דרכים לשיירות המסחר על הצירים המובילים מהמדבר הערבי לסוריה וארץ ישראל. חלק מארמונות המדבר שימשו גם כמצודות. דעות אלו אינן עומדות בסתירה זו לזו ואין להוציא מכלל אפשרות כי הארמונת מילאו בה בעת מספר תפקידים.
דמיון הארמנות למצודות רומיות עם חדר רבועה ומגדלי שמירה אינו מקרי, ואומנם, אחדים מהם הוקמו על שרידים קדומים של מצודות רומיות וביזנטות.
הארמנות לא היו גדולים ובדרך כלל גם לא מוגנים. עם זאת הם הצטינו בבנייתם המרווחת. אין זה המקום היחידי בו הוקמו ארמונות מדבר על ידי החליפים האומיים, דגמאות נוספות ניתן למצוא גם במדבר הסורי וליד יריחו.
ראוי להדגיש כי מצב השתמרות המעולה של הארמונות, שבאחדים מהם עבודות האומנות והארכיטקטורה נמנות עם הדוגמאות הקדומות והידועות היותר של האומנות המוסלמית, מראשית המאה השמינית.
מיוחד לארמונות אלו השימוש באומנות וארכיטקטורה עשירים בתאורים ראליסיטים. קדמותם –אל נכון בראשית ימי האיסלם – טרם שנאסר השימוש בדמוית אנוש ובעלי חיים באומנות המוסלימית. עניין זה איפשר לשליטים לעטר את ארמונותיהם בפסלים ובציורי קיר נהדרים ועשויים בטוב טעם. מתוארים בהםבין השאר, מחזות ציד, רקדניות – לעיתים מעורטלת, ציורי בעלי חיים, צמחים ומוטיבים אגדתיים. העבדות נעשו קרב לודאי, בידי אומנים נוצרים-ביזנטים, או אומנים מקומיים שהעוסקו בידי השליטים.
קצר עמרה
קצר עמרה נבנה, לפי הדעה המקובלת, בידי החליף האומיי אל ואליד הראשון בשנת 711 לספה”נ. הוא השתמר בצורה הטובה ביותר מבין ארמנות המדבר, ומצטיין בין השאר, בפרסקאות נאים אשר הטיבו להישמר. קצר עומרה נמצא בספר המדבר במרחק של 100 ק”מ מעמאן.
במקום נמצא בגובה 536 מטר, בואדי אל בוטם, הנמשך מזרח לואדי סירחאן. באביב מצטברים מקווי מים גדולים בואדי, והמקום משמש מוקד משיכה לצבאים ובעלי חיים אחרים.
במקום בית מרחץ מפואר ואולם קבלה גדול בסמוך, שאולי יוכלים להעיד על תפקידו של האתר, כאתר אירוח ולא כמצודה. זהו אחד מהאתרים החשובים ביותר להבנת ההתפתחות של האומנות המוסלמית, מאחר וריחוקו מאזור ישוב עזרו לשימור מוטיבים אומנותיים שבמקומות אחרים הושמדו או נפגעו בגילוי שמרנות מוסלמיים.
ארמון ח'ראנה
ארמון ח’ארנה הוא מהיותר מרשמים שבין ארמונות המדבר במצב הישתמרותו, אף שמידותיו צנעות בהשוואה למכלולים האומיים האחרים. הארמון מצוי בפפתח ואדי סירחאן, שכאמור היה נתיב סחר חשוב בין חצי האי ערב ובין סוריה וישראל, ואפשר ושימש גם כאורחה לשיירות. הבניין מתנשא לגובה של שתי קומות, עם חצר פנימית קטנה במרכז. חדרי המגורים היו סביב סביב בשתי הקומות בעוד שהחלק הדרומי ליד השער הוקצה לאורוות גמלים. במרכז המתחם מצוי בור מים, ששימש לצרכים מוגבלים בלבד.
באחד מחדרי הארמון נמצא כתובת ערבית כתובת באותיות כופיות, דבר המעיד שהארמון הוקם לפני שנת 711, ומכאן שהארמון הוא אחד הקדומים מארמונות המדבר.
ארמון טובה
ארמון טובה הוא הדרומי שבין ארמונות המדבר בירדן ואחד הגדולים שבהם. הארמון נבנה בשנים 733-34, ככל הנראה בימיו של החליף האומיי ההולל אל ואליד השני.
הארמון שנמצא במרחק כ -90 קמ מרבת עמון, נתגלה בידי מוסייל ב – 1898. פירוש השם המלולי ” מצודת הלבנים”, שכן הוא הנוי בחלקו מלבני טין מיובשות. משום כך גם נמצא האתר במצב הרס מתקדם, על אף ריחוקו ממקום ישוב.
נראה שבניית הארמון לא נסתיימה מעולם, ובעיקר חלקו הדרומי. המבנים בחלק התחתון של החומה שרדו בשלמות מרבית, וכך גם החלק התחתון של החומה המערבית.